Január je najchladnejším mesiacom roka. Zároveň je to celkom logicky aj mesiac, keď kotol v domácnosti dostáva zabrať a keď sa zvykne vyskytovať najviac porúch či chybových hlásení.

Preto sme pre vás zhrnuli niekoľko varovných signálov, podľa ktorých spoznáte, že vášmu kotlu hrozí v blízkej dobe kolaps.

Kotol je hlučný a výdáva zvláštne zvuky

Kotly pri svojej prevádzke prirodzene vydávajú nízku hladinu hluku, ktorú však ľahko prepočujete a za bežných okolností ani nevnímate. 

Ak sa však zrazu objavia neobvyklé zvuky ako buchot, klopanie, bublanie či pískanie, zbystrite pozornosť

Môže ísť o znamenie, že s vaším kotlom nie je niečo v poriadku. Obvyklou príčinou býva napríklad opotrebovanie ventilátora alebo nesprávny tlak kotla. 

Hneď ako sa neprimerané zvukové signály objavia, zabezpečte si u odborníkov servisnú prehliadku.

Cítite nepríjemný zápach

Ak sa objaví akýkoľvek nepríjemný zápach vychádzajúci z vášho starého kotla, neignorujte ho.

Zápach spáleného kovu alebo plastu môže totižto signalizovať prehriatie. Nepríjemný sírový zápach zase indikuje únik plynu. Únik plynu s obsahom oxidu uhoľnatého je veľmi nebezpečný, v najhoršom prípade môže spôsobiť výbuch alebo požiar a rovnako sa ním môžete priotráviť. 


Kondenzačné kotly ponúkajú účinnosť až okolo 95 %.

Oxid uhoľnatý sám osebe nemá zápach, ale pridáva sa k nemu síra, aby ste dokázali ľahko zistiť, keď uniká. Únik môže indikovať aj prítomnosť sadzí v okolí kotla.

Ak sa tak stane, okamžite vypnite prívod plynu na merači. Nechajte dvere a okná otvorené, nič nezapaľujte ani nefajčite, aby ste zabránili vzplanutiu plynu. Taktiež myslite na to, že všetky osoby v domácnosti treba hneď evakuovať.

Najdôležitejšou ochranou pred podobnými prípadmi je najmä prevencia v podobe pravidelnej údržby kotla. Prehliadka plynového spotrebiča by sa mala vykonávať každoročne pred zahájením vykurovacej sezóny.

Vykúrenie miestností či ohrev vody trvá pridlho

Ak musíte čakať nekonečne dlho, kým sa riadiátory vyhrejú alebo máte neustály problém s nedostatkom teplej vody, ide o neklamný znak, že je čas minimálne na opravu kotla, ak nie rovno na jeho výmenu. 

Moderné kondenzačné kotly produkujú teplo takmer okamžite a obvykle s výrazne nižšou spotrebou plynu. Preto pri novom modeli nehrozí, že zostanete bez tepla alebo horúcej vody. 

Tlak vody pravidelne klesá (alebo stúpa) 

Správny rozsah tlaku býva obvykle farebne vyznačený. Tlak by nemal byť nižší či, naopak, vyšší než povolený. Inak hrozí, že váš kotol nebude fungovať správne a od určitých hodnôt tlaku nebude pracovať vôbec.

Ak zistíte, že tlak vo vašom kotle pravidelne klesá alebo je príliš vysoký, mali by ste si vaše vykurovacie zariadenie nechať skontrolovať odborníkom.

Ak má kotol viac než 15 rokov, výmenu určite zvážte.

Váš kotol má viac ako 20 rokov

Spozornieť by ste mali aj vtedy, ak má váš kotol viac ako 20 rokov. Takéto zariadenie sa totiž už považuje za staré. 

S rastúcim vekom kotla jeho efektivita postupne klesá. Aj keď údržba môže životnosť vášho zariadenia predĺžiť, účinnosti rokmi klesá i tak. 

Okrem toho, že starý kotol v dôsledku zníženej efektivity plytvá vašimi peniazmi, je aj menej ekologický.

Moderné kondenzačné kotly majú dnes už omnoho nižšiu spotrebu a vyššiu účinnosť. Výmenou starého kotla za nový tak môžete ušetriť až 30 % nákladov na plyn.

O kúpe a inštalácii nového kotla sa poraďte s odborníkmi. Na stránke Immergas nájdete mapu obchodných partnerov spoločnosti, ktorí vám s výberom správneho typu radi pomôžu.