Podľa najnovších údajov z roku 2021 priemerný človek na Slovensku minie denne približne 80  litrov vody na základné potreby domácnosti. V prepočte to predstavuje ročnú spotrebu vody viac ako 29 000 litrov len na jednu osobu.

Že si neviete predstaviť, kde toľko vody môžete minúť? Poďme si teda spotrebu vody rozmeniť na drobné.

Čo všetko zahŕňa priemerná spotreba vody v domácnosti?

Priemerná denná spotreba vody na osobu zahŕňa celkom bežné úkony:

  • Osobná hygiena
    40 – 45 l (v závislosti od využitia sprchy či kúpeľa)
     
  • Pranie a upratovanie
    10 – 15 l
     
  • Ručné umývanie riadu
    40 l (pri používaní umývačky je to len 9 litrov vody denne v priemere)
     
  • Pitný režim a varenie
    7 l
     
  • Splachovanie
    WC 20 – 25 l
     

Faktory, ktoré ovplyvňujú spotrebu vody v domácnosti

Množstvo vody, ktoré spotrebuje práve vaša domácnosť, závisí od viacerých faktorov. 

Veľkosť domácnosti

Čím viac ľudí žije pod jednou strechou, tým viac vody sa spotrebuje na sprchovanie, varenie a čistenie. Jedna osoba spotrebuje na základné potreby v priemere 80 až 100 litrov vody denne. Ak máte štvorčlennú rodinu, spotreba môže ľahko dosiahnuť 300 – 400 litrov denne alebo viac.

Zariadenia a spotrebiče

Máte úsporné toalety, vodovodné batérie a sprchové hlavice? Ak nie, staršie modely spotrebičov môžu spotrebovať oveľa viac vody. Váš účet za energie ovplyvňujú aj zariadenia ako sú úsporné práčky, sušičky či ekologické tepelné čerpadlá.

Zvyky a životný štýl

Drobnosti, ktoré robíte každý deň, majú veľký vplyv na celkovú spotrebu vody v domácnosti. Kratšie sprchovanie, vypínanie kohútika pri umývaní zubov a používanie len toho, čo potrebujete pri varení a upratovaní, môže časom výrazne znížiť nadmernú spotrebu vody. Prečítajte si naše tipy, ako šetriť vodou v domácnosti.

Úniky a kvapkanie vody

Aj malé úniky alebo kvapkanie z opotrebovaných umývačiek, potrubí alebo iných vodovodných súčiastok môžu denne spôsobiť stratu litrov vody. Pravidelne vykonávajte kontroly, aby ste sa uistili, že všetky zdroje vody vo vašej domácnosti sú bez únikov a správne fungujú. Okamžitá oprava je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako obmedziť zbytočné plytvanie vodou a znížiť účty za energie.

Prečo znížiť svoju dennú spotrebu vody?

Ak si kladiete otázku, prečo by ste vôbec mali meniť svoje návyky, vedzte, že to má zmysel pre vás i životné prostredie.

  • Šetrenie vodou šetrí energie – čerpanie, ohrievanie a úprava vody si vyžadujú veľa energie. Znížením spotreby vody v domácnosti sa zníži množstvo energie potrebnej na jej prepravu a spracovanie, čím sa znížia emisie skleníkových plynov a znečistenie.
  • Šetríte peniaze – používanie menšieho množstva vody znamená nižšie účty za vodu pre domácnosti a podniky. Inštalácia úsporných spotrebičov a vodovodných zariadení, ako aj zavedenie jednoduchých krokov, môže výrazne znížiť vašu vodnú stopu a náklady na služby.

Pomáhate zabezpečiť prístup pre všetkých – zodpovedným využívaním vody v každodennom živote pomáhame zabezpečiť, aby bol dostatok čistej vody k dispozícii aj pre ľudí v iných častiach sveta a pre budúce generácie. Nedostatok vody postihuje viac ako 40 % svetovej populácie, preto je jej ochrana dôležitým krokom k zabezpečeniu vody pre všetkých.