Väčšina rastlín dlhodobo netoleruje teploty nižšie ako 15 °C. Vo všeobecnosti sa väčšine rastlín darí najlepšie v teplotách od 18 do 22 °C.

Problémom sú najmä vykurovacie sezóny, keď môže byť teplota v izbách vyššia, kvôli čomu klesá aj vlhkosť vzduchu. 

Suchý vzduch niektoré druhy rastlín vnímajú negatívne. Skôr vysychajú, obschnú im konce listov a pri naozaj veľkom suchu môžu rastlinám vyschnúť celé listy.

Ústredné kúrenie a priame slnko znášajú dobre kaktusy a sukulenty.

Pri suchom vzduchu je aj vyššia pravdepodobnosť výskytu škodcov, a to najmä v čase vykurovacej sezóny, keď sa vonku ochladzuje a väčšina hmyzu a drobných živočíchov ide za teplom.

Preto počas vykurovacej sezóny, ale aj v letných horúčavách, keď máte v byte teplejšie, zabezpečte rastlinám častejšiu zálievku.

Spálňa a detská izba

Svokrine jazyky vám v spálni budú filtrovať vzduch.

Do spálne si umiestnite rastliny, ktoré dobre čistia vzduch. Medzi ne patrí napríklad svokrin jazyk, difenbachia, lopatkovec či monstera.

Pre ľudí alergických na peľ odporúčame vyhnúť sa v spálni kvitnúcim rastlinám. Mnohým ľuďom môže pri spánku prekážať už len výraznejšia vôňa týchto rastlín.

Ak si radi zariaďujete bývanie podľa princípov feng šuej, potom vás bude zaujímať, že podľa tohto východného učenia kvitnúce rastliny z priestoru odčerpávajú viac energie ako nekvitnúce, keďže ju potrebujú na kvitnutie.

Pre detskú izbu platia podobné princípy ako pre spálňu. Vhodný je napríklad zelenec, ktorý rovnako veľmi dobre čistí vzduch a nevyžaduje priveľa starostlivosti.

V neposlednom rade myslite najmä na to, aby rastliny neboli pre deti nebezpečné. Vyhnite sa preto rastlinám s ostňami či tŕňmi a jedovatým rastlinám, ktoré po náhodnom skonzumovaní môžu viesť k otrave.

Kúpeľňa

Teplota a vlhkosť kúpeľne vyhovuje papraďorastom.

Rastliny, ktorým sa darí vo vlhkejšom a teplejšom prostredí, ako sú alokázie či paprade, odporúčame umiestniť do kúpeľne. 

Rovnaký prípad sú aj kalatey. Tie vyžadujú vyššiu vlhkosť, inak im obsýchajú listy.

Obývačka

Obývačka väčšinou svojou teplotou, vlhkosťou a svetlom ponúka ideálne podmienky pre väčšinu rastlín. Obľúbenými rastlinami v moderných obývačkach súčasnosti sú napríklad monstery, palmy, dracény, filodendróny, fikusy či zamiokulkasy.

Ak patrí vaša obývačka k najsvetlejším miestnosťam, položte blízko k oknu rastliny, ktoré vyžadujú priame slnečné svetlo. Veľké množstvo svetla nie je pre väčšinu rastlín úplne vyhovujúce. 

Medzi „svetlé” výnimky patria napríklad saracénie, voskovky, juky a tropické rastliny ako citrusy, aloe či rôzne sukulenty a kaktusy.

Z kvitnúcich rastlín sa do obývačky výborne hodia napríklad azalky, orchidey či kalanchoe.

Chodba

Chodba je väčšinou najchladnejšou a najtmavšou miestnosťou v dome. Preto nie je veľa rastlín, ktorým takéto podmienky vyhovujú.

Medzi rastliny, ktoré tolerujú nedostatok svetla, patria napríklad zamiokulkasy, sansevierie (svokrin jazyk), kamélie či aglaonémy.

Do chladnej chodby sú vhodným druhom aj filodendróny. Dajte však pozor, aby neboli v prievane.

Filodendrónov je nespočetné množstvo. Od plazivých, ktoré sa samy ťahajú, po také, ktoré majú krásne veľké a rôznofarebné listy. Takže si ľahko vyberiete taký, ktorý vám do vášho interiéru najlepšie zapadne, aby pri častom prechádzaní chodbou nezavadzal.

Máte svetlú a chladnejšiu chodbu? Potom vám odporúčame gerbery, ktoré v chladnejšom prostredí krásne vykvitnú.

Ak ste doteraz požiadavky svojich interiérových rastlín na teplotu nezohľadnili, rýchlo to napravte. Uvidíte, ako ožijú. Radosť z tepla po celý rok si tak užijete vy aj vaše milované kvetiny.