Ekologické vykurovanie znie skôr pragmaticky než ako jeden z bodov pre tvorbu šťastného domova. Avšak podľa štúdie GoodHome report je domov, ktorý myslí na planétu, šťastnejší. Ruka v ruke s ním kráča prístup k zeleni, spoločná večera s priateľmi či možnosť si jednoducho kedykoľvek premiestniť nábytok podľa potreby. Čo všetko robí z nášho domova šťastnejšie miesto pre život?

Podľa prieskumu zahraničného inštitútu skúmajúceho pocity šťastia je pri vytváraní šťastného domova dôležitý osobný prístup a vlastný vklad. Ako si teda spraviť domov šťastnejším?

Obklopte sa zeleňou

Priamy prístup k zeleni alebo do iného vonkajšieho priestoru, ako je balkón alebo dvor, je podľa psychológov základom našich šťastných domovov. Odjakživa sme spätí s prírodou, a túto potrebu potrebujeme napĺňať aj v mestách. 

Nie každý však býva priamo pri lese, preto vytvorenie záhradky na balkóne alebo izbové rastliny v našich bytoch tvoria dôležitú súčasť domova. Zeleň zlepšuje celkovú pohodu nášho domu či bytu. 

Vytvorte si svoj  priestor

Výskum nám už v minulosti prezradil, že dôležitejší ako veľkosť domu je pocit priestoru v ňom. Dostatok miesta je jednou z potrieb, ktoré majú najväčší vplyv na šťastný domov. Reorganizujte si domov podľa seba a vytvorte si priestor, ktorý potrebujete. Zbavte sa vecí, ktoré sú už staré alebo neslúžia žiadnemu účelu. Uvidíte, ako lepšie sa vám doma bude dýchať.  

Nájdite si čas na zmenu

Ako dlho odkladáte premaľovanie steny v kúpeľni či kúpu toho nového koberca? Čas, ktorý venujete vylepšeniu svojho príbytku má pozitívny vplyv na  šťastný domov. A to aj bez ohľadu na to, či nás samotný proces baví alebo nie. Investovanie času a energie do modernizácie našich domovov a ich prispôsobenia tak, aby vyhovovali našim meniacim sa potrebám, je tiež investíciou do nášho šťastia.

Pozvite ľudí dovnútra

Naše domovy sú šťastnejšie, keď sa o ne máme s kým podeliť. Určite poznáte ten pocit, keď vyupratujete celý dom, dáte nové kvety do vázy, zladíte všetky dekorácie a tešíte sa, ako tento výsledok uvidí vša návšteva, Nie je na tom nič zlé. 

Zdieľanie domova s priateľmi zvyšuje hrdosť na náš domov, ako aj emocionálne spojenie, ktoré s týmto miestom cítime. Oba faktory sú dôležitými hnacími silami domáceho šťastia.

Dajte domovu osobnú pečať

Či už prenajímame alebo vlastníme, dôležité je, že sa identifikujeme so svojimi domovmi a cítime sa v nich „doma”. Ak pridáme miestu, kde žijeme, náš osobný štýl, vytvoríme si šťastný domov. Či už sa rozhodnete len zaobstarať si nové vankúše, zavesiť fotografie blízkych, alebo sa pustíte do úplnej prerábky, je na vás. Dôležité je, aby domov vyjadroval to, kým ste. 

Siahnite po ekologických riešeniach

Udržateľnosť a šťastie spolu úzko súvisia. Štúdie ukázali, že udržateľný život vedie k vyššej životnej spokojnosti a celkovej pohode. Výskum zaoberajúci sa prepojením medzi environmentálnym zmýšľaním a pocitom pohody potvrdil, že udržateľný životný štýl môže viesť k zvýšeniu úrovne šťastia.

Jednotlivci, ktorí sa správali šetrne k životnému prostrediu, separovali odpad, recyklovali či volili ekologické spôsoby získavania energie, vykazovali vyššiu úroveň životnej spokojnosti v porovnaní s tými, ktorí tak nerobili. To naznačuje, že prijatie opatrení na udržateľný život môže mať pozitívny vplyv na našu emocionálnu pohodu.

Niektoré z uvedených krokov môžete realizovať ihneď, iné si vyžadujú viac času. Ak však hľadáte práve ekologický zdroj tepla, tepelné čerpadlá sú dobrou voľbou. Vďaka princípu vzduch-voda využívajú vonkajší vzduch ako obnoviteľný zdroj energie. Sú energeticky účinné, pretože vyžadujú iba nízke prevádzkové náklady a chránia životné prostredie tým, že doň nevypúšťajú žiadne znečisťujúce emisie. Aj kúrenie môže byť ekologické a vy môžete spraviť ďalší krok ku šťastnému domovu.