Naša nálada doma sa odráža aj na našom správaní v práci či v spoločnosti. Šťastný domov  totiž znamená pocit bezpečia, pohody a toho, že máme všetko pod kontrolou. 

Domov je pre nás hrdosť, bezpečie i istota

Podľa psychológov pre nás domov znamená päť hlavných emócií - hrdosť, pohodlie, sebavyjadrenie, bezpečie a istotu. 

Pocit hrdosti súvisí najmä s úpravami nášho domova a tým, čo sme v ňom dosiahli. Nezáleží pritom na veľkosti zmeny. Akonáhle sme ju zrealizovali vo svojom domove, vzbudzuje v nás pocit hrdosti. Vďaka nemu sa cítime sebavedomí aj v spoločnosti. 

Domov je pre nás tiež miestom vyjadrenia vlastnej osobnosti. Od štýlu nábytku cez výber dekorácií až po fotky na stenách. 

Pocit istoty hovorí o tom, že máme všetko pod kontrolou. Máme dostatok prostriedkov na splácanie hypotéky, istotu, že o svoj domov neprídeme, ako aj právomoc rozhodovať o tom, ako bude náš domov vyzerať. 

V neposlednom rade je pre nás dôležité pohodlie a bezpečie, ktoré doma máme. Domov pre nás predstavuje teplé miesto, kde sa môžeme ukryť pred vonkajším svetom. Je to bezpečné miesto, kde nás nikto fyzicky neohrozuje. Bezpečie však vnímame aj cez praktické záležitosti, akými sú napríklad kvalitná strecha, sanita či spoľahlivo spravené elektrické vedenie a kúrenie. 

Šťastný domov je domov v dobrom stave

Práve praktické a materiálne záležitosti sú predpokladom toho, že domov považujeme za šťastný. Nemáme teraz na mysli nový luxusný luster, i keď aj ten vie určite potešiť. Reč je o celkovej kondícii domu či bytu.

V akom stave sa náš domov nachádza? Potrebuje rekonštrukciu? Je dostatočne priestranný? Ak máme zabezpečené základné prvky pre život, už vtedy sa cítime doma šťastne. Podľa prieskumu je pre veľkú časť ľudí ukazovateľom spokojnosti kúpeľňa. Zaujíma nás prívod teplej vody, v akom stave je sprcha či umývadlo, ako aj vlhkosť v miestnosti. 

Potrebujeme teplo domova 

Všetky doteraz spomínané prvky vytvárajú staré známe teplo domova. Bežní ľudia aj odborníci sa však zhodujú v tom, že bez istoty v základných životných potrebách je jeho zabezpečenie náročnejšie. Pritom kúrenie či teplá voda vytvárajú teplý domov doslova a do písmena. 

Najmä kúrenie je témou, ktorou sa zaoberá nejedna domácnosť. Výmena radiátorov, zavedenie podlahového kúrenia alebo kúpa tepelného čerpadla sú dôležité otázky šťastného domova. Ak si práve takúto otázku kladiete, máme pre vás praktický tip. 

Tepelné čerpadlo pre šťastnú domácnosť

Práve tepelné čerpadlo spadá do kategórie vecí, ktoré sa pričiňujú o pocit pohodlia a istoty v domácnosti. Postará sa o teplo a zároveň vám ušetrí peniaze.

Tepelné čerpadlo Immergas Magis Pro je ekologické zariadenie, s ktorým si zakúrite kedykoľvek počas roka. Teplo čerpá zo svojho okolia, môžete ho preto umiestniť 
v technickej miestnosti, spolu s inými spotrebičmi, ktoré produkujú teplo. Magis Pro toto teplo pohltí, miestnosť ochladí a do ovzdušia nepustí žiadne škodliviny. 

Ak by boli pre vás úvodné náklady vysoké, na čerpadlo môžete využiť dotáciu z národného projektu Zelená domácnostiam. Ten podporuje inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach.

Ak vaša domácnosť nepotrebuje vysokovýkonné tepelné čerpadlo, vyberajte kondenzačný kotol. Jeho výhodou je, že ho môžete napojiť na existujúci systém vykurovania a zdroj plynu. Nemusíte meniť funkčné radiátory. Vďaka pokročilej technológii v novom kotli znižujete výdavky domácnosti. 

Šetrite a načerpajte energiu

Je na vás, ako ušetrené prostriedky využijete. Môžete s rodinou odcestovať na dovolenku, odkiaľ sa vrátite zrelaxovaní a plní spoločných zážitkov. Oddych a nové vnemy sú totiž mimoriadne dôležite pre pocit šťastia nielen jednotlivcov, ale aj rodín.

Viac informácií nájdete na stránke www.stastnadomacnost.sk.