1. Skontrolujte tesnenia 

S príchodom zimy je potreba spraviť aj kontrolu všetkých tesnení. Skontrolujte okná aj dvere. 

Dajte pozor aj na špáry, cez ktoré sa do domu dostáva studený vzduch. Čím viac špáry zanedbáte, tým väčšie každým rokom sú, a tým viac chladného vzduchu sa dostane do vašej vyhriatej domácnosti. 

2. Zatvárajte za sebou dvere 

Chodba je vždy najchladnejšou miestnosťou v domácnosti. Keď máte možnosť zatvoriť si dvere na chodbu, určite to využite, hlavne ak bývate vo veľkom dome. Ale pozor na kúpelňu! Po každom sprchovaní nechajte kúpeľňu poriadnu vyvetrať, aby ste predišli vytváraniu plesní. 

3. Chladnička nie je televízor 

Do chladničky sa nepozerá, z chladničky sa vyberajú potraviny. Ak za deň otvoríte 20-krát chladničku, v ktorej je 7°C, určite to nepomôže k udržaniu príjemnej teploty vo vašej domácnosti.

4. Oblečte sa 

Ak je vonku -10°C, vo vnútri nemusíte mať teplo ako na Havaji. Prečo? Jednak sa vyhnete teplotnému šoku, keď náhodou vybehnete vyhodiť smeti, ale hlavne dokážete ušetriť pomerne vysokú čiastku. Oblečte si radšej sveter či mikinu a na nohy dajte ponožky. 

Podľa portálu Zdravé bývanie najvhodnejšia teplota v izbách je okolo 20°C. Kúpeľňa môže mať okolo 23 stupňov Celzia a v spálni budeme vnímať ako príjemný pokles na 18 stupňov.”

5. Vypínate kúrenie, keď idete z domu?

Ak ste preč len pár hodín (idete na nákup, na návštevu alebo si len na pol dňa vybehnete na výlet), je to chyba. Je to je častá a mylná predstava. Na vyhriatie chladnej miestnosti je potrebné omnoho viac energie, ako keby bola miestnosť nepretržite vykurovaná. Ak odchádzate z domu len na niekoľko hodín, znížte teplotu kúrenia na približne 16°C. 

6. Nemajte doma sucho

Zdravotná poisťovňa Union uvádza, že ideálna vlhkosť v miestnosti by sa mala pohybovať medzi 40 až 55 %. Vlkosť v domácnosti sa dá pritom zvýšiť niekoľkými spôsobmi. Častejšie vetrajte, najmä ak vonku prší, vyvešajte opratú bielizeň v byte, no najúčinnejšie sú zvlhčovače vzduchu.

Suché prostredie totiž vnímame pocitovo ako chladnejšie. 

Ak máte doma nízku vlhkosť – povedzme 30 % a v izbe chcete mať pocitovú teplotu 21°C, musíte si prikúriť na takmer 23 °C. Zvýšenie teploty len o jediný 1 °C pritom znamená zvýšenie nákladov v rozsahu od 5 až po 7,5%. A to vieme vďaka skúsenostiam technického oddelenia Immergas

7. Kúrte s Immergas

Dajte zelenú vždy príjemne vykúrenej domácnosti s malou pomocou Immergas. Na výber máte pritom hneď niekoľko možností: tepelné čerpadlá alebo kondenzačné kotly

Tepelné čerpadlá sú vynikajúce ako na vykurovanie menších či väčších domácností, tak aj na schladenie počas horúcich letných dní. Navyše poskytujú výborné riešenie pokiaľ sa jedná o energetickú účinnosť, nízke prevádzkové náklady a chránia životné prostredie (žiadne znečisťujúce emisie vypúšťané do ovzdušia). 

Kondenzačné kotly sa zase vyznačujú vysokou účinnosťou, cenovou úsporou pre všetky domácnosti a aj šetrnosťou k životnému prostrediu. 

Túto zimu môžete mať doma príjemnú teplotu bez toho, aby to zruinovalo vašu peňaženku. Stačí sa držať niekoľkých tipov a trikov, kúpiť si domov teplé ponožky a hlavne, investovať do kvalitných vykurovacích zariadení.