Čo je to vlastne ekologická domácnosť? Ide o spôsob života, kedy beriete do úvahy životné prostredie, hľadíte na použité zdroje energie a snažíte sa produkovať čo najmenej odpadu. Ak si celý prístup rozmeníte na drobné, zistíte, že začať môžete už teraz a nebude to vôbec náročné. Pomôžeme vám desiatimi tipmi, ako si začať budovať ekologickú domácnosť. 

Domácnosť, ktorá myslí na planétu, je šťastná domácnosť. 

Ako začať s ekologickou domácnosťou

1. Používajte prírodné čistiace prostriedky 

Na začiatok môžete vymeniť bežné čistiace prostriedky za ekologické alternatívy. Nemusíte ich ani kupovať, viete si vyrobiť aj svoje vlastné. Na väčšinu z nich vám postačia dostupné suroviny ako ocot, sóda bikarbóna, peroxid vodíka. Pre vôňu siahnite po citrónovej šťave alebo esenciálnych olejoch. 

Napríklad zmiešaním 1 dcl bieleho octu, dvoch lyžičiek sódy bikarbóny a desiatich kvapiek esenciálneho oleja získate univerzálny čistiaci prostriedok, ktorý si poradí aj so silno znečistenými povrchmi. Samozrejme, široký výber ekologických čistiacich prostriedkov nájdete i v obchodoch. 

2. Separujte, recyklujte, kompostujte

O separovaní určite nepočujete prvýkrát, skutočne však ide o ekologický prístup, ktorý vás nestojí absolútne nič. Stačí vám doma zriadiť samostatné koše na plast, papier, sklo a bioodpad a vynášať ich do príslušných kontajnerov. Máte záhradu alebo rodinný dom? V tom prípade využite bioodpad na kompost

Elektroodpad odneste do zberných nádob, ktoré nájdete už aj v obchodným domoch a predajniach s elektrom. 

Recyklácia tiež znamená nájsť veciam nový účel, ak starému doslúžili, prešitie oblečenia alebo jeho darovanie. 

3. Minimalizujte používanie plastov

Hoci od júla 2021 jednorazové plastové príbory a tégliky už v obehu neuvidíte, mikroténové vrecká sú k dispozícii stále. Nahraďte ich ekologickými bavlnenými vreckami, plátenými taškami či prútenými košíkmi. Používajte vlastné poháre na kávu, fľaše, či obedáre

Tieto alternatívy nielenže neškodia životnému prostrediu, ale sú aj estetickejšie. Okrem toho vám v eko obale vydrží pečivo dlhšie čerstvé a voda tiež chutí lepšie zo skla. 

4. Vpustite si dnu prirodzené svetlo 

Zvýšenie prirodzeného svetla v domácnosti vám nielen zníži účty za elektrinu, ale poskytne aj potrebný vitamín D a B. So svetlom stúpa i naša energia. Ak pracujete z domu, skúste napríklad umiestniť svoj pracovný stôl k oknu

Dobrým riešením je tiež strešné okno či dvere s vitrážou, cez ktoré preniká svetlo i slnko. Vytvárate si tak aj viac tepla

5. Používajte energeticky úsporné spotrebiče a šetrné žiarovky

Ako spoznáte energeticky úsporný spotrebič? Spotrebiče sú označované triedou A – G, pričom A predstavuje najúspornejší spotrebič. Okrem triedy však treba prihliadať aj na to, ako často ho budete používať, akú kapacitu potrebujete a akú tichú prevádzku očakávate. 

Finančné prostriedky a planétu šetria aj úsporné a LED žiarovky. Dokážu ušetriť 70 – 80 % energie, majú dlhú životnosť a široké využitie.

6. Používajte úsporné režimy

Moderné spotrebiče okrem schopnosti usporiť energiu disponujú aj ekologickými programami. Vedia znížiť spotrebu vody, pri praní upraviť dobu prania podľa gramáže či regulovať intenzitu chladenia v prípade klímy. 

Používanie úsporných režimov vám odporúčame aj namiesto úplného vypínania spotrebičov. Ich rozbeh pri následnom zapnutí spotrebuje oveľa viac energie ako spánkový režim. 

7. Znížte spotrebu vody

So šetrením vody vám pomôžu úsporné adaptéry na vodu, ktoré dokážu ušetriť až 80 % vody. Využiť tiež môžete perlátory, ktoré zabezpečujú plynulý prúd vody, pričom ho obmedzujú, a tak šetria spotrebu. 

Ak chcete so šetrením vody začať ihneď, vyskúšajte zber dažďovej vody do nádob umiestnených na balkóne alebo v záhrade. Tú môžete následne využiť na polievanie. Rovnako tak viete zužitkovať zabudnutú odstátu vodu v pohári – do kanvice, na pranie či na umytie riadu.

8. Kupujte kvalitné výrobky, ktoré vydržia dlhšie 

Kvalitné produkty sa nám často zdajú drahé, avšak vo výsledku ich kúpou ušetríme. Vydržia dlhšie, a preto si ich nemusíme kupovať znova a znova. Zainvestujte v rámci svojich možností raz za čas do kvalitného oblečenia, potravín či elektroniky a uvidíte, že z dlhodobého hľadiska sa vám toto rozhodnutie oplatí. Niekedy je lepšie dopriať si menej, ale kvalitne

9. Podporte lokálnych a domácich výrobcov

Produkty vyrobené na Slovensku zanechávajú menšiu uhlíkovú stopu, pretože nemerajú dlhú cestu. Ich kúpou zároveň podporíte slovenských podnikateľov. Tieto produkty bývajú taktiež trvácnejšie, pretože ich výrobcovia používajú kvalitné materiály a poctivé spracovanie

Zachované sú tiež férové podmienky na prácu či kvalitné suroviny v prípade výroby potravín. 

10. Vymeňte svoj starý kotol alebo tepelné čerpadlo za ekologický od Immergas

Vedeli ste, že výmenou kotla môžete ušetriť až 350 eur ročne? Staré kotly sú často energeticky náročné, a síce výmena sa môže zdať nákladnejšia, ušetrí vám nemalé peniaze. Súčasné kondenzačné kotly a tepelné čerpadlá sú navyše ohľaduplné k životnému prostrediu, pretože do ovzdušia nevypúšťajú žiadne emisie. 

Ak už ekologicky bývate, napríklad v nízkoenergetickom dome, práve preň je navrhnutý kotol Victrix Exa. Má minimálne nároky na tepelnú energiu a jeho nízke emisie nezahlcujú ovzdušie.