Počasie nás v posledných rokoch núti premýšľať nielen nad vhodným variantom vykurovania, ale aj chladenia počas horúceho leta.

Jednou z možností je klimatizácia. V ponuke môžete nájsť viaceré typy klimatizačných jednotiek, od okenných cez mobilné až po splitové zariadenia, ktoré pozostávajú z vonkajšej a vnútornej časti.

Domácnosť vám však dokáže výborne schladiť aj tepelné čerpadlo. Aké sú teda výhody a nevýhody týchto systémov?
 

Fungujú na úplne rovnakom princípe

Mysleli ste si, že tepelné čerpadlo, respektíve klimatizácia, vyrábajú chladný vzduch a ten fúkajú do miestnosti? Pravdou je, že oba prístroje fungujú presne naopak.

Princíp ich fungovania môžete pozorovať aj v zariadení, ktoré máte určite doma – v chladničke.

Rovnako ako vnútorná jednotka klimatizácie či tepelného čerpadla v splitovom prevedení, aj chladnička nasáva teplý vzduch z vnútra priestoru do vonkajšieho kompresora a kondenzátora s chladivom.

 

Väčšinu teplého vzduchu vyfúkne von a časť prejde do kondenzátora. V ňom sa vzduch ochladí a následne vráti späť cez vnútornú jednotku vo vašej miestnosti.

Výhody tepelného čerpadla oproti klíme

Keďže princíp fungovania tepelného čerpadla je rovnaký ako pri klimatizácii, v čom sa tieto zariadenia líšia?

Najzásadnejšie plus tepelného čerpadla je jeho schopnosť pracovať v opačnom režime.


To znamená, že cez leto odvádza teplý vzduch z miestnosti von a počas zimy ho zase získava z vonkajšieho prostredia. Teplo následne distribuuje do vykurovacieho systému alebo ním ohreje vodu. 

Na celoročnú príjemnú teplotu v domácnosti vám stačí len jediné zariadenie, vďaka čomu ušetríte veľa miesta v dome, starostí s údržbou viacerých prístrojov a hlavne financií.

Navyše, ak vás počas leta trápi priveľká vlhkosť, aj s tým si dokáže tepelné čerpadlo poradiť oveľa lepšie než klasická klimatizácia.

Ďalšia obrovská výhoda čerpadla spočíva v efektivite jeho fungovania.

Klimatizácia vám totižto zaručí úsporné chladenie len v prípade, ak rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou neprekročí 15 °C. V opačnom prípade spotreba elektriny rapídne stúpa.
 

Splitové tepelné čerpadlo Immergas MAGIS PRO 4 V2 na chladenie využíva chladivo R32, ktoré je šetrné k životnému prostrediu

Tepelnému čerpadlu, akým je napríklad MAGIS PRO 6 V2, však väčšie rozdiely medzi teplotami nespôsobujú zníženú efektivitu používania. Vďaka tomu funguje rovnako úsporne, či je vonku 25 °C alebo 40 °C.

Investícia do budúcna

Nevýhodou čerpadla oproti klimatizácii je jeho životnosť. Keďže pracuje oveľa väčšiu časť roka, vyžaduje si častejšiu kontrolu a servis.

Odradiť vás môžu tiež vyššie počiatočné náklady spojené s kúpou a inštaláciou tepelného čerpadla v porovnaní s klimatizačnou jednotkou pre jednu miestnosť.

No v celkovom zrátaní nákladov, ktoré si vyžaduje tepelné čerpadlo a klimatizácia s kotlom na zemný plyn, vychádza ako jednoznačný víťaz práve tepelné čerpadlo.
 

Investícia doň sa vám totižto z dlhodobého hľadiska vráti. Závisí však od viacerých premenných, ako je miera využívania, tarify za elektrinu, veľkosť domu či počet osôb v ňom.

Keď si však pri porovnaní nákladov tepelného čerpadla a kotla zarátate vstupné investície, servis a zdroje energie, teda elektrinu a plyn, za 6 až 11 rokov používania budú celkové náklady do tepelného čerpadla v pluse.
Klímu, kotol a tepelné čerpadlo určite nekupujete len na 2 či 3 roky. Preto keď k dlhodobej investícii do kotla navyše pripočítate sumu za inštaláciu klimatizačnej jednotky a náklady na jeho prevádzku, o výhode voľby tepelného čerpadla nemôže byť pochýb.