Podľa Inštitútu environmentálnej politiky je denná spotreba pitnej vody na Slovensku sa pohybuje okolo 100 litrov. Je to voda, ktorú minieme na sprchovanie, kúpanie, umývanie, splachovanie, upratovanie či varenie. Už malými kromi pritom vieme ušetriť aj 50 percent vody.  Ako na to?

Ako na úsporu vody v domácnosti?

Vyskúšajte naše tipy pre šetrenie vody, s ktorými môžete začať už zajtra.  

Zastavte vodu počas umývania riadu, potravín i zubov

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako šetriť vodu v domácnosti, je zastaviť kohútik počas umývania a nenechať ju zbytočne odtekať preč. Týmto spôsobom môžete ušetriť až 10 litrov vody za každé umytie. Preto si zvyknite zatvárať kohútik, keď voda nie je potrebná.

Použite umývačku namiesto ručného umývania

Druhou možnosťou je nahradiť ručné umývanie umývačkou riadu. Takto môžete ušetriť v priemere až 50 litrov vody.  Moderné umývačky navyše disponujú špeciálnymi eko režimami, ktoré regulujú teplotu, na ktorú sa voda ohrieva, a šetria tak ďalšie energie. Nezabudnite, že umývačku sa oplatí púšťať, až keď je plná. 

Používajte úsporné sprchové hlavice

Úsporné sprchové hlavice obmedzujú prietok vody, čím môžete ušetriť  o 50 – 70 % vody v porovnaní s bežnýmii sprchami. Bývajú v rôznych dizajnoch a veľkostiach, takže si môžete vybrať ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Zaobstarajte si perlátory

Perlátor je malé prídavné zaradenie, ktoré znižuje množstvo minutej vody tým, že obmedzuje jej prúd. Zároveň zlepšuje kvalitu vody, keďže zachytáva mechanické nečistoty. Existujú tiež perlátory, ktoré zabraňujú tvorbe vodného kameňa. Vďaka perlátoru dokážete ušetriť až 30 % vody. 

Zúžitkujte dažďovú vodu 

Zúžitkovanie dažďovej vody je ďalším spôsobom, ako šetriť vodu. Ak bývate v rodinnom dome, môžete si nainštalovať systém na zber a zužitkovanie dažďovej vody, ktorú môžete použiť na záhradné zavlažovanie alebo splachovanie toalety. Týmto spôsobom je možné ušetriť až 50% pitnej vody.

Bonusový tip: Investujte do ekologických tepelných čerpadiel Immergas vzduch-voda

Ak hľadáte dlhodobé riešenie, z ktorého sa vám investícia vráti postupne, ale niekoľkonásobne, zvážte ekologické tepelné čerpadlo. Čerpadlá Immergas sú vyrobené z kvalitných materiálov a majú energetickú účinnosť až 4,6. Vďaka nim môžete ušetriť až 75 % energie a zároveň šetriť vodu v domácnosti. Tepelné čerpadlá Immergas vzduch-voda sú tiež veľmi spoľahlivé a majú dlhú životnosť.

Zaradením týchto jednoduchých tipov do každodenného života prispejete k udržaniu životného prostredia a na konci mesiaca vám ešte aj zvýšia nejaké tie peniaze.