Podľa uvedenej štúdie má detstvo, v ktorom nechýbali objatia či hrejivé dotyky, významný vplyv na kvalitu medziľudských vzťahov v dospelosti. Ľudia, ktorí vyrastali v povestnom teple domova, neskôr v dospelosti sami pôsobia na ostatných príjemne. 

Podobný vplyv má na nás aj teplo z iných zdrojov. Všimli ste si, ako sa zmení vaša nálada po tom, čo ste sa zabalili do príjemnej deky alebo vypili šálku horúceho čaju? Fyzický pocit tepla je úzko prepojený s uvoľnením a pohodou.

Teplo zlepšuje zdravie, vzťahy a produktivitu

Ľudia od nepamäti vyhľadávali teplo, aby sa cítili pohodlne a bezpečne. Inštinktívne nás to ťahá k praskajúcemu kozubu alebo horúcim kúpeľom. Z fyzikálneho hľadiska je to preto, že teplo zvyšuje krvný obeh, znižuje krvný tlak a znižuje hladinu stresových hormónov, ako je kortizol. Na emocionálnej úrovni vyvoláva spomienky na domov. Spomeňte si na vrúcne objatie svojej babičky alebo upokojujúcu vôňu v kuchyni po pečení jablkových koláčov.

Keď je domov útulný a pohodlný, je aj prívetivý, čo prispieva k zdravým vzťahom. Príjemné prostredie povzbudzuje ľudí, aby sa otvorili a komunikovali medzi sebou – umožňuje im nadviazať hodnotnejšie vzťahy. Teplo v dome či byte pomáha tiež lepšie sa sústrediť, čo vedie k vyššej produktivite. Podľa vedcov teplo zvyšuje motiváciu, kognitívny výkon a kreativitu.

Ako dosiahnuť pocit tepla doma?

Vďaka správnej atmosfére môžete vo svojom domove vytvoriť ešte viac tepla. Zapálenie sviečok, obľúbená hudba či dekorácie – to všetko sú spôsoby, ako navodiť príjemnú atmosféru. Mäkké materiály ako koberce, vankúše či prehozy tiež poslúžia na spríjemnenie priestoru a zároveň dodajú priestoru vizuálne teplo.

Ďalším spôsobom, ako zabezpečiť fyzické pohodlie, je optimalizovať teplotu v domácnosti. S vykurovacím systémom Immergas môžete regulovať teplotu v celom dome, aby bolo všetkým príjemne a pohodlne po celý rok.

Riešenia vykurovania pre váš domov

Immergas myslí na spokojnú a šťastnú domácnosť, a prináša ekologické, cenovo dostupné a vysoko účinné produkty. Tým je napríklad závesný kondenzačný kotol Victrix Zeus Superior s 54-litrovým zásobníkom, ktorý zvládne zabezpečiť dostatok teplej vody aj pre viac odberných miest naraz. 

Prietokový kotol Victrix Tera Plus zas možno pripojiť k samostatnému zásobníku akéhokoľvek objemu a tiež poskytuje dostatok teplej vody aj pri odbere z viacerých miest súčasne bez toho, aby zaberal príliš veľa miesta.

Tepelné čerpadlo Magis M dokáže vyrábať teplú vodu podľa aktuálnych potrieb domácnosti, a tak ticho, že si jeho prácu ani nevšimnete. Ak chcete znížiť svoje výdavky, môžete požiadať o dotáciu na tepelné čerpadlo Magis PRO V2 prostredníctvom projektu Zelená domácnosť.