Predtým než sa pozrieme na zmieňované modely, pripomíname, že existuje aj ďalšia kategorizácia čerpadiel, a to podľa zdroja, z ktorého čerpajú teplo.

Bežne sa tak stretnete s tepelnými čerpadlami vzduch-voda, voda-voda či zem-voda. To v praxi znamená, že čerpadlo berie energiu buď z vonkajšieho vzduchu, podzemnej vody, alebo zo zeme. Prípadne funguje pomocou kombinácií týchto zdrojov.

Za najefektívnejší model sa považuje tepelné čerpadlo vzduch-voda. Vzduch je totižto neobmedzeným zdrojom a netreba pri inštalácii vykonávať rozsiahle zemné práce, napríklad kopať studňu.

Problém však môže nastať vtedy, keď sa vzduch extrémne ochladí (čerpadlo funguje najlepšie do teploty -15 °C). Vtedy nastupuje elektrický dohrev, ktorý je súčasťou čerpadla a ktorý sa hodí najmä ako pomoc v tuhších zimách.

Pokiaľ ide o vodu, tento zdroj je síce teplotne stály, vďaka čomu prináša vysoký a stabilný výkon, no aj s ňou sú spojené isté nevýhody.

Konkrétne musíte počítať s vybudovaním studne a tiež s tým, že pri využívaní podzemnej vody treba osloviť príslušné úrady, ktoré vám musia tento zámer odobriť.

Podobne ako voda, aj čerpadlo zem-voda si vyžaduje rozsiahle práce. Konkrétne ide o položenie zemného kolektora pod trávnatý povrch.

I napriek tomu však stále platí, že tepelné čerpadlá patria k najefektívnejším a najekologickejším vykurovacím zariadeniam. Stačí si len premyslieť, ktorý zdroj je pre vás ideálny a koľko ste ochotní investovať do inštalácie. Ďalší postup už bude ďaleko jednoduchší.

Kategorizáciu podľa zdroja už teda poznáte. Poďme sa teraz pozrieť na spomínané monobloky, splitové a hybridné čerpadlá.

Monoblokové tepelné čerpadlo

Ak sa rozhodnete pre monoblokové tepelné čerpadlo, s priestorom si starosti robiť nemusíte. Toto zariadenie, ktoré čerpá teplo zo vzduchu, totižto pozostáva z jednej vonkajšej jednotky.


Monoblokové tepelné čerpadlo Audax od Immergas

Tá je napojená na vnútorný vykurovací systém a zásobník na teplú vodu. Tepelné čerpadlo sa pritom dá ovládať buď vnútorným ovládacím panelom, alebo pomocou termostatu.

Z praktického hľadiska je monoblok skvelou voľbou. Ako sme už naznačili, vnútri nezaberie žiadne miesto. 

A keďže netreba pripájať potrubie s chladivom, pretože chladiaci okruh sa nachádza vo vonkajšej jednotke, inštalácia je pomerne jednoduchá a zvládne ju každý kvalifikovaný technik

To iste platí aj o údržbe. Vzhľadom na to, že revíziu si vyžaduje len jedno zariadenie, technik nebude mať mnoho práce.

Predtým však, ako si monoblok zaobstaráte, zvážte i jeho nevýhody. Tak napríklad, oproti splitovému čerpadlu má monoblok obmedzenú dĺžku potrubia, preto ho musíte umiestniť čo najbližšie k domu.

Pre niekoho problém, no pre niekoho zanedbateľná záležitosť. Čo konkrétne? Rozmery jednotky. Tie sú oproti splitovému čerpadlu väčšie, takže rátajte s tým, že vonku čerpadlo zaberie viac miesta.

No a napokon pamätajte i na to, že v porovnaní so splitovým modelom je monoblok o čosi hlučnejší. Preto treba vonkajšiu jednotku vždy umiestniť do takých častí domu, kde bude najmenej rušivá, napríklad vedľa garáže. 

Ak ale žijete v dome, ktorý je v dostatočnej vzdialenosti od susedov, ani to pre vás nebude problém.

Splitové tepelné čerpadlo

Na rozdiel od monobloku má splitové tepelné čerpadlo dve jednotky – jednu vnútri a druhú vonku. Vo vonkajšej jednotke sa nachádza špirála, ktorá funguje ako výmenník tepla a zároveň slúži aj ako kompresor.

To znamená, že udržuje optimálnu rýchlosť prietoku chladiva a súčasne zvyšuje tlak chladiaceho plynu.

Vnútorná jednotka zas ohrieva chladivo a odovzdáva teplo do systému ústredného kúrenia.


Splitové tepelné čerpadlo Magis Hercules

Obe tieto jednotky sú, samozrejme, prepojené, a to bezpečným medeným potrubím. Vnútorná jednotka sa spravidla umiestňuje do kotolne alebo technickej miestnosti.

Podobne ako iné vykurovacie systémy, aj splitové tepelné čerpadlá majú svoje za i proti.

V prospech týchto zariadení hovorí napríklad to, že k vonkajšej jednotke dokážete vo vnútri pripojiť viacero vnútorných kondenzačných jednotiek.

Každá z nich môže mať pritom samostatný termostat, takže si môžete v každej miestnosti nastaviť teplotu nezávisle od iných častí domu.

Ďalším plusom je, že niektoré vnútorné jednotky zahŕňajú aj integrovaný zásobník na teplú vodu. Vďaka tomu už ďalší samostatný nepotrebujete.

K výhodám treba povedať i to, že inštalácia vonkajšej jednotky je oveľa flexibilnejšia. S maximálnou vzdialenosťou 50 metrov od vnútornej jednotky ju naozaj môžete dať kamkoľvek. Na koniec záhrady i na menej rušivú stenu.

Pokiaľ ide o nevýhody, počítajte najmä s tým, že inštalácia je oproti monobloku komplikovanejšia a drahšia. Keď si ale prepočítate návratnosť investície, možno zistíte, že sa vám to oplatí aj tak.

Hybrid ako kombinácia dvoch zdrojov

No a napokon tu do tretice máme hybridné tepelné čerpadlá.

Tie fungujú rovnako ako klasické čerpadlá – čiže využívajú vonkajší zdroj energie na výrobu tepla, ktoré putuje do vašej domácnosti. Popri tom má však záložný vykurovací systém, napríklad plynový kondenzačný kotol.

V praxi to znamená, že hybrid funguje 80 % prevádzky ako čerpadlo a zvyšných 20 % času využíva kondenzačný kotol.
 


Hybridné tepelné čerpadlo Magis Combo 

Vďaka tejto kombinácii kúrite ekologicky a maximálne efektívne. Hybrid totiž funguje primárne pomocou tepelného čerpadla a kotol zapína intuitívne vtedy, keď je to efektívnejšie. Napríklad pri značnom poklese vonkajšej teploty.

Najväčšou prednosťou hybridov je jednoznačne efektivita, pretože pomocou nich dokážete ušetriť až 35 % prevádzkových nákladov oproti klasickým kondenzačným kotlom.

Takisto si pomocou nich spoľahlivo ohrejete vodu, a to cez prietokový ohrev alebo do externého zásobníka. 

Pre domy v našich podmienkach sa odporúča druhý variant, čiže hybridné tepelné čerpadlo s externým ohrevom vody, akým je napríklad aj Victrix Hybrid PLUS od Immergas. 

Vo všeobecnosti pri hybridných čerpadlách tiež platí, že zariadenie je maximálne kompaktné s minimálnou hlučnosťou. Tak ak chcete kúriť čo najrozumnejšie, hybridné zariadenia sú stávkou na istotu.