Ak sa vtedy cítite dobre a zdá sa vám, že všetci okolo sú akísi milší, nie je to náhoda. Tento jav potvrdila aj vedecká štúdia

Teplo domova, hrejivý dotyk či medziľudské teplo. Frázy, ktoré často používame, majú základ v našej psychike i reálnom pocite tepla. 

Ak je nám teplo, sme k sebe milší 

Podľa štúdie uverejnenej v magazíne Science, ľudia, ktorí cítili hrejivý ľudský kontakt v detstve, sami neskôr v dospelosti pôsobia prívetivo a „vyžarujú teplo“. Štúdia potvrdila, že podobný vplyv má na nás aj fyzické teplo – horúca šálka čaju, deka či pobyt v miestnosti, z ktorej sála príjemné teplo. Ľudia, s ktorými tieto momenty zdieľame, sa nám javia milší a otvorenejší, pričom my sami sa takými stávame. 

Vedci skutočnosť dokázali na experimente práve so šálkou kávy. Časť študentov držala v rukách šálku s teplou a časť s ľadovou kávou. Tí, ktorí držali teplý hrnček, vnímali ostatných ako prívetivých, štedrých a priateľských. Zároveň mali sklon vybrať darček radšej pre druhého ako sami pre seba. 

Aká je optimálna teplota v dome?

Teplo v našom príbytku, kým vonku udiera mráz, prospieva teda i psychike. A keďže si najčastejšie vytvárame teplo kúrením, pozreli sme sa na to, aká je  optimálna teplota v dome, ktorá by mala prevládať v jednotlivých miestnostiach.

Celková ideálna teplota v dome by sa mala pohybovať okolo 20°C. Prekurovanie izieb ako ani studené steny nie sú prospešné pre naše zdravie, a preto by sa mala pohybovať niekde uprostred. Ako je to pri ostatných miestnostiach?

  • Obývačka, pracovňa – minimálne 22 až 24°C. Je to teplota, pri ktorej sa cítime príjemne a zároveň sa pri nej nevytvára nadmerná vlhkosť.
  • Spálňa, detská izba, v ktorej sa spí – okolo 18°C. Pri spánku telesná teplota klesá, preto sa nám spí lepšie v chladnej miestnosti. Zároveň by však spálňa nemala byť príliš studená. V takom prípade si telo vytvára teplo zúžením ciev, ktoré zvyšujú teplotu tela a to ju vníma ako signál pre vstávanie. Ak sa vám niekedy nedá zaspať, aj toto môže byť dôvodom.
  • Kúpeľňa – približne 22 až 23°C. Teplota, pri ktorej vám nebude pri vchádzaní do sprchy zima a ktorá zabraňuje tvorbe zvýšenej vlhkosti.

Nezabúdajte kontrolovať vlhkosť v dome

Pri vykurovaní nezabudnite dbať na úroveň vlhkosti jednotlivých izieb. Ideálna vlhkosť rodinného domu by sa mala pohybovať okolo 45°C.

Najmä v zime spôsobujú horúce radiátory nadmernú vlhkosť, ktorá je živnou pôdou pre plesne, ale i pre alergie. Vlhkosť môžete znížiť odvlhčovačom, ale ako menej nákladná alternatíva poslúži i elektrický difuzér s odvlhčovačom. Naopak, príliš nízka vlhkosť v dome spôsobuje problémy s dýchaním.