IZOLUJTE OKNÁ A ŠKÁRY

Aby ste dokázali zabezpečiť efektívne kúrenie, ktoré šetrí peniaze aj životné prostredie, je dôležité predísť únikom tepla z domácnosti.

Zamerať by ste sa mali najmä na okná. Ako veľmi prepúšťajú teplo, záleží od ich veku a stavu.  Všobecne však platí, že cez okná strácate priemerne 10 až 25 % investovaných peňazí do tepla, a teda aj energie spotrebovanej na jeho výrobu.

Ak máte doma staršie nehospodárne okná, je na mieste zvážiť ich výmenu za moderný typ s viacerými vrstvami skla. Takéto modely totižto lepšie bránia nechceným únikom tepla.

Existuje však aj jednoduchší a výrazne lacnejší spôsob, ako si jednoducho izolovať okná, a to pomocou termoizolačnej fólie a tesniacej pásky.

Podobný postup zvoľte aj pri ostatných medzerách a netesnostiach vo vašom byte alebo dome. Často teplo uniká pod vchodovými dverami, podlahou, ale aj medzi jednotlivými izbami či v okolí vypínačov a zásuviek.

Ako tieto miesta čo najjednoduchšie vystopovať? Na to vám postačí digitálny teplomer s laserovým meraním teploty. Potom už stačí len prekryť medzery izolačnou páskou alebo ich vyplniť silikónom či izolačnou penou.
 

ZNÍŽTE TEPLOTU NA TERMOSTATE

Keď už máte izolované všetky okná a medzery medzi izbami, znížte teplotu na termostate. Znížením už len o jeden stupeň totiž do ovzdušia vypustíte ročne o 350 kg menej oxidu uhličitého.

Moderné termostaty dokážu regulovať teplotu aj podľa jednotlivých miestností, preto v nich nastavte teplotu podľa toho, ako často izby využívate.

V priestoroch ako obývačka, pracovňa či detská izba, ktoré spravidla využívate najviac, nastavte teplotu na dostačujúcich 21 – 23 °C.

Ešte nižšiu teplotu zvoľte v kuchyni. Tú okrem ústredného kúrenia ohrievajú spotrebiče ako chladnička či sporák, takže vám termostat postačí nastaviť na hodnotu okolo 18 – 19 °C.


Keďže spálňu väčšinou využívate len počas večera a noci, rovnakú teplotu nechajte aj tam. Chladnejší vzduch pomôže lepšie sa uvoľniť a ľahšie zaspať.

Hoci sa v domoch, najmä tých väčších, nájdu izby, ktoré využívate len zriedka, určite v nich kúrenie nevypínajte. Opätovné vykurovanie studenej miestnosti na prijateľnú teplotu je energeticky náročnejšie, ako keď budete stabilne udržiavať nižšiu teplotu.

Čiže aj v málo navštevovaných izbách znížte teplotu na 15 – 16 °C a namiesto vypnutia kúrenia temperujte. Peňaženka aj životné prostredie sa vám za to poďakujú. 

PREJDITE NA TEPELNÉ ČERPADLO

Aj keď sú všetky možnosti pre čo najlepšie udržanie tepla v domácnosti efektívne, mali by ste ho aj ekologicky vyrábať.

Práve na výrobu tepla s ohľadom na životné prostredie sa najlepšie hodí tepelné čerpadlo. Za pomoci elektrickej energie totiž získava energiu z vonkajšieho priestoru, ktorú následne premieňa na teplo a teplú vodu vo vnútri domácnosti.

Tepelné čerpadlo Magis Pro 12 V2 T získava teplo z vonkajšieho vzduchu.

Vo výsledku preto tepelné čerpadlá, aké nájdete v rade Magis Pro, pri výrobe tepla spotrebujú až 75 % obnoviteľných zdrojov energie a len jednu štvrtinu elektrickej energie.

Aby ste šetrili nielen planétu, ale aj polovicu nákladov oproti vykurovaniu plynom, pozrite si kompletnú ponuku Immergas tepelných čerpadiel. Následne už len stačí kontaktovať najbližšieho predajcu vo vašom okolí a dohodnúť si podrobnosti o nákupe. 

VETRAJTE KRÁTKO, ALE INTENZÍVNE

Hoci počas letných mesiacov vetráte automaticky, cez zimu na to takmer nepomyslíte. Vetrať je však dôležité počas celého roka, aby ste mali v domácnosti vždy čerstvý vzduch bez škodlivín, ktoré môžu spôsobiť rôzne alergie či ekzémy.

Rozdiel je ale v spôsobe vetrania. Kým cez teplé mesiace pokojne necháte otvorené okno na ventilačku po celý čas, cez zimu je tento spôsob výmeny vzduchu veľmi neefektívny.

Dlho otvorené okná na mikroventiláciu totiž spôsobujú 20 – 30 % úniky tepla. Navyše sa zbytočne ochladzujú okolité steny, ktoré majú následne tendenciu plesnivieť.

​​​​

Riešením je krátke, ale intenzívne vetranie. Vetrať cez úplne otvorené okno, najlepšie do prievanu, by ste mali aspoň trikrát denne po päť minút, ideálne ráno, po príchode z práce a večer pred spaním.

Vzduch sa počas tejto doby stihne vymeniť, no steny aj nábytok zostanú v normálnej teplote. Takže vykurovací systém nemíňa intenzívne palivo na výrobu tepla.

NEBRÁŇTE PRÚDENIU TEPLA Z RADIÁTOROV

Teplo sa zo zdroja po domácnosti najlepšie rozdistribuuje vtedy, keď mu nič neprekáža. V prípade, že máte pred radiátorom postavenú skriňu, stôl či posteľ, skúste im v izbe nájsť iné miesto.

Problém s efektívnym šírením tepla spôsobujú tiež príliš dlhé závesy. Ich ideálna dĺžka by tak mala končiť tesne nad radiátorom.

Čo robiť v prípade, že ich skrátiť nemôžete alebo nechcete? Vtedy sa aspoň snažte riadiť jednoduchým postupom – počas dňa, keď kúrite, nechajte závesy odostreté.



Počas jasných dní cez okná bez problémov prechádza slnečné žiarenie, ktoré rovnako pomáha s udržaním príjemnej atmosféry v izbe. Využívate tak prírodný zdroj tepla, ktorý je ekologický a úplne zadarmo.

Závesy, naopak, nechajte zatiahnuté počas noci, keď je kúrenie nastavené na minimum. Okrem súkromia tiež vytvoria bariéru pre čo najpomalšie unikanie tepla.