V domácnosti sa nachádza alergénov viac, než by ste si mysleli. Bežne je to prach, roztoče, plesne alebo chlpy domácich miláčikov.

Dobrou správou však je, že existuje mnoho interiérových riešení, ktoré vám alergény pomôžu vyhubiť alebo eliminovať.

A zrejme ste ani netušili, že medzi takéto riešenia patrí aj tepelné čerpadlo.

Za všetkým hľadajte filtre

Presne tak. Pokiaľ ide o čistotu vzduchu v domácnosti, tepelné čerpadlá vám ju prinášajú vďaka špeciálne navrhnutým filtrom. Tie dokážu prečistiť nielen vzduch, ktorý prichádza zvonka, ale aj ten vnútorný.

Inak povedané, filtre zbavia vzduch nečistôt vrátane peľov, prachu, dymu, plesní, baktérií, vírusov a tiež zvieracích chlpov.

Na trhu sa objavuje viacero spoľahlivých filtrov. Typickými sú filtre zo sklenených vlákien, ktoré sa jednoducho menia a ich údržba vychádza pomerne lacno.

Ďalšími ekonomickými alternatívami sú skladané filtre alebo vzduchové filtre, ktoré sa dajú opätovne umývať.

Technologický progres sa, samozrejme, prejavuje aj v návrhu tepelných čerpadiel. Konkrétne aj pri filtroch. Na trhu sa totiž objavujú aj modernejšie verzie.

Napríklad také katechínové filtre, ktoré využívajú polyfenolovú zložku, dokážu očistiť vzduch od mikroorganizmov, plesní aj prachu.

Iónové filtre okrem prečistenia vzduchu oxydáciou prinášajú aj tú výhodu, že z neho odstraňujú zápach.

Na podobnom princípe fungujú aj plazmové filtre, ktoré čistia vzduch od zápachu aj nečistôt. Pre zaujímavosť vám prezradíme, že tieto elektronické filtre sa zvykli používať v nemocniciach na dekontamináciu vzduchu.

Nemožno sa ani diviť, pretože dokážu zachytiť nečistoty 30-krát menšie ako je šírka ľudského vlasu.

V súčasnosti slúžia aj ako komponent do tepelných čerpadiel.

Výmenu nechajte na profesionálov

Čistiace filtre sa nachádzajú vo vnútornej jednotke v blízkosti výmenníka tepla. Ich údržba či výmena síce nie je ničím náročným, no i tak vám odporúčame nechať to na profesionálov.

Skúsení technici vám okrem výmeny pozrú celý vykurovací systém a postarajú sa o prehliadku, ktorú treba vykonávať aspoň raz za rok.

Ak sa pozeráte po tepelných čerpadlách značky Immergas, pravidelná servisná prehliadka je nutnosťou. Tú totiž potrebujete na to, aby ste získali predĺženú záruku na 5 rokov.

Prečo tepelné čerpadlo

Nie je nič zvláštne na tom, že kúpu tepelného čerpadla pozorne zvažujete. Ide o vyššiu investíciu, v prípade Immergas čerpadiel sa ceny pohybujú od 4 500 až do 15 000 eur.

Počiatočné náklady si však viete znížiť. A to už len tým, že ušetríte na energiách.

Čerpadlo ako zdroj tepla využíva vonkajší vzduch, ktorý je v podstate zadarmo. Takže nie je len šetrné, ale aj ohľaduplné k prírode.

Ak sa rozhodnete pre hybridnú verziu v kombinácii s kondenzačným kotlom, úspora je rovnako istá.

Kondenzačné kotly pracujú maximálne efektívne, pretože na teplo premieňajú aj spaliny, ktoré by inak unikli do ovzdušia.

Značnú úsporu vám prináša aj projekt Zelená domácnostiam. Ten vám vyplatí až 50 % financií, ktoré ste investovali do nákupu a montáže tepelného čerpadla.

Podávanie žiadostí je stále otvorené. Viac o projekte aj podporovaných tepelných čerpadlách z ponuky Immergas nájdete na našom webe