Myslite dopredu a investujte do efektivity

Myslite na teplo vášho domova skôr, než bude zima za dverami. 

V súvislosti s avizovaným zdražovaním energií môžete najbližšie roky výrazne ušetriť, ak prejdete na riešenia, ktoré majú vysokú energetickú účinnosť.

Už len obyčajnou výmenou starého kotla za nový – kondenzačný môžete ročne ušetriť až 30 % nákladov na plyn. 

Je to dané technológiou, ktorá na rozdiel od klasických kotlov dokáže premeniť na teplo aj spaliny. Nižšia spotreba sa tak výrazne prejaví aj na účtoch za energie.

Keď si domyslíte, že taký kondenzačný kotol vydrží 15 až 20 rokov, hneď si viete prepočítať, koľko stoviek až tisíc eur dokážete za ten čas ušetriť.

Ešte výraznejšiu úsporu v dlhodobom horizonte môže predstavovať technológia tepelného či hybridného čerpadla. 

Tieto zariadenia dokážu využívať vzduch ako obnoviteľný zdroj energie počas celého obdobia zimnej sezóny, čím minimalizujú potrebu využívania elektriny či plynu.

Zariadenie Victrix Hybrid účinne kombinuje plynový kotol a tepelné čerpadlo.

Servisní technici sú teraz dostupnejší

Leto je ideálnym obdobím, kedy riešiť nielen inštaláciu nového vykurovacieho zariadenia, ale aj pravidelnú servisnú prehliadku toho aktuálneho. 

Vykurovacia sezóna už skončila a servisní technici majú v týchto mesiacoch viac času a sú tak ľahšie dostupní.

Servisná prehliadka nie je vyťahovanie peňazí z vrecka. Pri starostlivosti o kotol či čerpadlo ste to práve vy, kto môže získať najviac. Ako to?

Vykurovacie zariadenie, o ktoré je dobre postarané, sa vám odvďačí dlhšou životnosťou aj lepším výkonom. 

Ale zanedbaný a neservisovaný plynový kotol dokáže spáliť až o 25 % viac plynu. Nehovoriac o bezpečnostných rizikách.

V prípade plynových kotlov je povinnosť pravidelných prehliadok navyše stanovená aj zákonom. V Immergase vám na pravidelne skontrolovaný kotol poskytneme aj rozšírenú záruku na 5 rokov.

Nechajte si prepláchnuť kúrenie

Letné mesiace môžete využiť aj na prepláchnutie celého kúrenia. Podobne ako pri vodnom odtoku, aj v potrubiach ústredného kúrenia sa môžu usadiť nečistoty, vodný kameň alebo kal. Vy sami ich nezbadáte, ale započujete nezvyčajné zvuky ako bublanie či rachot.

Aby ste sa zbavili nečistôt, ktoré blokujú potrubie, nechajte celý systém prepláchnuť. Skúsený technik vypustí všetku vodu a neskôr pomocou špeciálneho stroja kúrenie prepláchne.

Následne môže do potrubia naliať chemické prípravky, ktoré zabránia tvorbe ďalších nečistôt. Vďaka tomu budete kúriť účinne a získate toľko tepla, koľko potrebujete.

Solárnu energiu využijete na ohrev vody

Jednou z možností, ako počas letných mesiacov výrazne usporiť, je využiť solárne kolektory na ohrev vody. Tie nielenže eliminujú záťaž na životné prostredie, ale zároveň výrazne znižujú náklady domácnosti na energie.

Práve ohrev vody spotrebuje v lete najviac energie, pričom vďaka kolektorom dokážete až 90 % nákladov na teplú úžitkovú vodu usporiť. Celoročne je to až 70 %. Samozrejme, to všetko pri nulových emisiách.

Na druhej strane treba myslieť na to, že kolektory slúžia len na ohrev vody, preto potrebujete záložný zdroj na vykurovanie. A to napríklad plynový kotol alebo tepelné čerpadlo. 

Vďaka nemu vykúrite domácnosť a takisto máte ako ohriať vodu v chladných mesiacoch.

U nás v Immergase nájdete solárne systémy, ktoré pozostávajú z kolektorov, zásobníka na vodu a kondenzačného kotla. Takýto systém vás síce vyjde drahšie, no slnečná energia vám investíciu po čase vráti.

Vykurovacie riešenie využijete aj na chladenie

Ak chcete mať v dome či byte celý rok skutočne príjemnú teplotu, jednou z najlepších možností je tepelné čerpadlo.

Využijete ho nielen počas zimy na vykurovanie, ale aj cez leto na chladenie. Tepelné čerpadlá, ako je napríklad MAGIS PRO V2, vám takisto bez problémov zaručia celoročný prísun teplej vody.

Na rozdiel od klasickej klimatizácie sú tieto zariadenia úspornejšie v spotrebe elektrickej energie aj pri väčších teplotných rozdieloch medzi exteriérom a interiérom domácnosti. Nehovoriac o 75 % využívaní obnoviteľných zdrojov a len 25 % elektriny.

A hoci sa vám môžu zdať počiatočné investície do tepelného čerpadla vysoké, po prerátaní nákladov pri dlhodobej prevádzke je čerpadlo najvýhodnejšia voľba.

Nájdite si na mape najbližšieho predajcu Immergas zariadení a poraďte sa s ním, ktoré tepelné čerpadlo by sa najviac hodilo do vašej domácnosti.